tom-car24.com.pl

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą • przepis • składniki • przygotowanie

Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą

Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza gryczana - 100 g
świeży koperek - 12,5 g
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
cytryna - 0,5 szt.
mięta świeża - 12,5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
woda - 50 ml
papryka czerwona - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PAPRYKI MYJEMY, ODKRAWAMY GÓRNĄ:
część, usuwamy gniazda nasienne.
2.DO MISKI Z UGOTOWANĄ:
kaszą gryczaną dodajemy mięso mielone, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, które następnie dodajemy do farszu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek do farszu. Mieszamy.
3.PAPRYKI WYPEŁNIAMY FARSZEM, ZAKRYWAMY:
wcześniej odkrojonymi górnymi częściami (kapeluszami). Wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAPRYKI MYJEMY, ODKRAWAMY GÓRNĄ

część, usuwamy gniazda nasienne.

2

DO MISKI Z UGOTOWANĄ

kaszą gryczaną dodajemy mięso mielone, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, które następnie dodajemy do farszu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek do farszu. Mieszamy.

3

PAPRYKI WYPEŁNIAMY FARSZEM, ZAKRYWAMY

wcześniej odkrojonymi górnymi częściami (kapeluszami). Wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40-45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2154,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

538,6 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl