tom-car24.com.pl

Kebab w naleśniku • przepis • składniki • przygotowanie

Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.

Kebab w naleśniku

Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 0,75 szkl
jajko - 1 szt.
mleko - 0,75 szkl
woda - 0,75 szkl
sól - 1 szczypta
sałata lodowa - 1 główka
pomidor czerwony - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
ser camembert - 120 g
frytki mrożone - 500 g
pojedynczy filet z kurczaka - 400 g
przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
jogurt grecki - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
musztarda - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
cytryna -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i szczyptę soli umieszczamy w jednej misce i mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię i smażymy.
2.PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI:
Frytki wrzucamy do misy airfryera i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 18 minut, aż będą złociste.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka kroimy w podłużne paseczki i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy, aż kurczak stanie się złocisty, przez ok. 7 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce umieszczamy jogurt, musztardę i miód. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Do powstałego sosu wkrapiamy kilka kropel cytryny i ponownie mieszamy.
5.ROBIMY KEBABA:
Na środek naleśnika wykładamy sałatę lodową według uznania, frytki, kawałki kurczaka, pomidora pokrojonego w plasterki lub kostki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz ser camembert pokrojony w plastry. Składniki polewamy sosem. Następnie zawijamy naleśnik od dołu i z boków, nadając mu kształt koperty. Gotowe danie można podać udekorowane np. rukolą.
Kebab w naleśniku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i szczyptę soli umieszczamy w jednej misce i mieszamy do połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię i smażymy.

2

PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI

Frytki wrzucamy do misy airfryera i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 18 minut, aż będą złociste.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Piersi kurczaka kroimy w podłużne paseczki i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy, aż kurczak stanie się złocisty, przez ok. 7 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce umieszczamy jogurt, musztardę i miód. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Do powstałego sosu wkrapiamy kilka kropel cytryny i ponownie mieszamy.

5

ROBIMY KEBABA

Na środek naleśnika wykładamy sałatę lodową według uznania, frytki, kawałki kurczaka, pomidora pokrojonego w plasterki lub kostki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz ser camembert pokrojony w plastry. Składniki polewamy sosem. Następnie zawijamy naleśnik od dołu i z boków, nadając mu kształt koperty. Gotowe danie można podać udekorowane np. rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3281,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

820,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

79 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

40 g

Podobne przepisy

Kebab w naleśniku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl