Kimchi • przepis • składniki • przygotowanie
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj słoik o pojemności 2 l z pokrywką Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
ZANURZAMY KAPUSTĘ W ZALEWIE
GŁĄB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ODCINAMY, KAPUSTĘ DZIELIMY NA LIŚCIE I DOBRZE MYJEMY.
OSĄCZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI O WIELKOŚCI OK. 5 CM.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ MISKI. 40 G SOLI ROZPUSZCZAMY W 1 LITRZE WODY I WLEWAMY DO KAPUSTY.
PRZYKRYWAMY TALERZEM, OBCIĄŻAMY (NP.
DUŻYM NACZYNIEM NAPEŁNIONYM WODĄ) I ODSTAWIAMY NA 5-6 GODZIN.
W TYM CZASIE KAPUSTĘ W ZALEWIE RAZ OBRACAMY.
KROIMY WARZYWA KAPUSTĘ ODCEDZAMY
na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut.
Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy.
Mieszamy z cukrem i chili.
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
DOPRAWIAMY KAPUSTĘ KAPUSTĘ PONOWNIE
odcedzamy i dobrze osączamy.
Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty.
Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza.
Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy.
Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką.
Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
127,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
15,9 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
3,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Miodowy kurczak w stylu koreańskim
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!