tom-car24.com.pl

Marynowane ogórki w stylu koreańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Marynowane ogórki w stylu koreańskim

Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ogórek - 600 g
sól morska - 3 łyżeczki
imbir świeży - 5 g
ząbek czosnku - 6 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
woda - 1 szkl

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY OGÓRKI:
Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.
2.SIEKAMY DODATKI:
Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.
3.NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ:
Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.
4.MARYNUJEMY OGÓRKI:
Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.
Marynowane ogórki w stylu koreańskim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY OGÓRKI

Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.

2

SIEKAMY DODATKI

Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.

3

NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ

Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.

4

MARYNUJEMY OGÓRKI

Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

155,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

38,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

8,9 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

1,8 g

Podobne przepisy