tom-car24.com.pl

Kiszone i suszone pomidory • przepis • składniki • przygotowanie

Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Kiszone i suszone pomidory

Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 3 szt.
sól gruboziarnista - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
bazylia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 4 szt.
chrzan - 0,25 szt.
kwiaty kopru - 10 g
gorczyca - 0,25 łyżeczki
pomidorki koktajlowe - 500 g
woda - 1 l
sól - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SŁOIK O:
pojemności 1 l piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C SUSZONE POMIDORY Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm.
2.ROZKŁADAMY NA BLASZE:
wyłożonej papierem do pieczenia. OBFICIE POSYPUJEMY: solą.
3.WYKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 100°C.
4.SUSZYMY PRZEZ 5-6:
godzin.
5.POMIDORY BĘDĄ GOTOWE,:
kiedy staną się pomarszczone i wysuszone.
6.SUSZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY:
do woreczków strunowych. PRZECHOWUJEMY W: lodówce.
7.SUSZONE POMIDORY W:
OLIWIE Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika.
8.DODAJEMY CZOSNEK I:
listki bazylii.
9.CAŁOŚĆ ZALEWAMY OLIWĄ,:
tak aby przykryła zawartość słoika.
10.KISZONE POMIDORY W:
litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. MIESZAMY.
11.POMIDORKI PRZEKŁADAMY DO:
czystego i wyparzonego słoika.
12.DODAJEMY CZOSNEK, OBRANY:
chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
13.CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOLANKĄ,:
tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone.
14.SŁOIK DOBRZE ZAMYKAMY:
i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni.
15.KISZONE POMIDORKI SĄ:
najlepsze po 1-2 tygodniach.
Kiszone i suszone pomidory

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SŁOIK O

pojemności 1 l piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C SUSZONE POMIDORY Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm.

2

ROZKŁADAMY NA BLASZE

wyłożonej papierem do pieczenia. OBFICIE POSYPUJEMY: solą.

3

WYKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 100°C.

4

SUSZYMY PRZEZ 5-6

godzin.

5

POMIDORY BĘDĄ GOTOWE,

kiedy staną się pomarszczone i wysuszone.

6

SUSZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY

do woreczków strunowych. PRZECHOWUJEMY W: lodówce.

7

SUSZONE POMIDORY W

OLIWIE Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika.

8

DODAJEMY CZOSNEK I

listki bazylii.

9

CAŁOŚĆ ZALEWAMY OLIWĄ,

tak aby przykryła zawartość słoika.

10

KISZONE POMIDORY W

litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. MIESZAMY.

11

POMIDORKI PRZEKŁADAMY DO

czystego i wyparzonego słoika.

12

DODAJEMY CZOSNEK, OBRANY

chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.

13

CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOLANKĄ,

tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone.

14

SŁOIK DOBRZE ZAMYKAMY

i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni.

15

KISZONE POMIDORKI SĄ

najlepsze po 1-2 tygodniach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

268,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

268,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy

Kiszone i suszone pomidory - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl