tom-car24.com.pl

Aromatyczna jabłkowa konfitura • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Aromatyczna jabłkowa konfitura

Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 46
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko zielone - 1,5 kg
cynamon - 3 g
sok z cytryny - 50 ml
sok z pomarańczy - 125 ml
cukier - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTE, OBRANE:
i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.
2.W SZEROKIM GARNKU:
o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.
3.JABŁKA PRAŻYMY NA:
dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru.
4.OPCJONALNIE JABŁKA MOŻEMY:
doprawić cynamonem.
5.JESZCZE GORĄCĄ KONFITURĘ:
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
6.WYCIERAMY KRAWĘDZIE SŁOIKÓW,:
następnie zakręcamy.
7.SŁOIKI Z KONFITURĄ:
wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
8.SŁOIKI W GARNKU:
nie mogą się dotykać.
9.WODĘ DOPROWADZAMY DO:
wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
10.GOTOWE SŁOIKI WYJMUJEMY:
z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Aromatyczna jabłkowa konfitura

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 46

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTE, OBRANE

i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.

2

W SZEROKIM GARNKU

o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.

3

JABŁKA PRAŻYMY NA

dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru.

4

OPCJONALNIE JABŁKA MOŻEMY

doprawić cynamonem.

5

JESZCZE GORĄCĄ KONFITURĘ

przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.

6

WYCIERAMY KRAWĘDZIE SŁOIKÓW,

następnie zakręcamy.

7

SŁOIKI Z KONFITURĄ

wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).

8

SŁOIKI W GARNKU

nie mogą się dotykać.

9

WODĘ DOPROWADZAMY DO

wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.

10

GOTOWE SŁOIKI WYJMUJEMY

z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3566,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

77,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

20,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

0,1 g

Podobne przepisy

Aromatyczna jabłkowa konfitura - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl