tom-car24.com.pl

Klasyczna grochówka • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Klasyczna grochówka

Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony - 300 g
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
groch łuskany - 500 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 6 szt.
majeranek suszony - 2 łyżki
marchew - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ziemniak - 200 g
woda - 2 l
żeberka wieprzowe,świeże - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Żeberka zalewamy wgarnkuzimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.
2.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy napatelnina rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.
3.PRZESMAŻAMY BOCZEK:
Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju napatelnii dodajemy do wywaru.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Na tej samejpatelniszklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.
5.ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ:
Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.
Klasyczna grochówka

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Żeberka zalewamy wgarnkuzimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.

2

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy napatelnina rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.

3

PRZESMAŻAMY BOCZEK

Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju napatelnii dodajemy do wywaru.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na tej samejpatelniszklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.

5

ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ

Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4825,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1206,3 kcal

🥑

Tłuszcz

62,7 g

🌾

Węglowodany

102,4 g

🥬

Błonnik

63,4 g

💪

Białko

63,4 g

Podobne przepisy

Klasyczna grochówka - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl