Jajka w sosie bazyliowym z purée • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BAZYLIOWY
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
PODAJEMY JAJKA Z PURÉE
Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2786 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
696,5 kcal
Tłuszcz
46,7 g
Węglowodany
43,6 g
Błonnik
22,5 g
Białko
22,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.