tom-car24.com.pl

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej • przepis • składniki • przygotowanie

Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej

Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
mąka pszenna - 250 g
sól - 1 szczypta
śliwka - 720 ml
ziemniak - 500 g
jajko - 3 szt.
bułka tarta - 100 g
masło - 50 g
miód - 1 łyżeczka
mąka migdałowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.
2.FORMUJEMY KNEDLE:
Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.
3.GOTUJEMY KNEDLE:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE:
Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.
Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy na ok. 10 minut do odparowania. Przestudzone ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę. Dodajemy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę, ugniatając ciasto na jednolitą masę. Ciasto będzie gotowe, gdy przestanie lepić się do dłoni.

2

FORMUJEMY KNEDLE

Śliwki wyjmujemy ze słoika i osuszamy. Z gotowego ciasta odrywamy niewielkie porcje, formujemy w kulki, każdą delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku kulki umieszczamy połówkę śliwki, a brzegi ciasta zakładamy i zaklejamy, formując knedle wielkości pięści.

3

GOTUJEMY KNEDLE

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i masła. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane knedle pozostawiamy na kilka minut w gorącej (nie wrzącej) wodzie, a następnie wyjmujemy z garnka.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY KNEDLE

Migdały i bułkę tartą lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozostawiamy do roztopienia. Dosładzamy miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5400 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1350 kcal

🥑

Tłuszcz

81,7 g

🌾

Węglowodany

128,6 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl