Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻELATYNĘ NAMACZAMY
w kilku łyżkach zimnej wody. 700 ML WODY: i cukier mieszamy razem w garnku.
DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ
z 3 limonek oraz 4 łyżki soku z limonki.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY RAZEM,
stale mieszając.
GDY MIKSTURA ZACZNIE
wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 2/3 namoczonej żelatyny i mieszamy przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści.
NA KOŃCU DODAJEMY
mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników.
GOTOWĄ GALARETKĄ NAPEŁNIAMY
pucharki i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. SYROP ODDZIELAMY OD: liczi .
DO SYROPU DODAJEMY
50 ml soku z limonki oraz 50 ml wody i całość zagotowujemy razem.
GDY SYROP ZACZNIE
wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
SYROP CHŁODZIMY.
GDY ZACZNIE ŻELOWAĆ,
wylewamy go na kokosową galaretkę i układamy kilka owoców liczi.
PONOWNIE WKŁADAMY DO
lodówki, aż limonkowa galaretka również się zetnie.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
udekorowane odrobiną startej skórki z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2145,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268,2 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!