tom-car24.com.pl

Mazurek czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Mazurek czekoladowy

Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 80 g
jajko - 6 szt.
masło - 20 g
miód - 2 łyżki
whisky - 20 ml
śmietana 30% - 200 g
czekolada deserowa - 200 g
dżem porzeczkowy - 280 g
bakalie - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
2.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
3.DO UBITEJ PIANY:
dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
4.CAŁOŚĆ BARDZO DELIKATNIE:
mieszamy.
5.NA BLASZCE WYŁOŻONEJ:
papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę.
6.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
7.CIASTO WYJMUJEMY Z:
blachy i kładziemy na desce.
8.ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z:
miodem.
9.DO ŚMIETANKI WRZUCAMY:
pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
10.MIESZAJĄC, DODAJEMY MIĘKKIE:
masło.
11.MOŻEMY DODAĆ 20:
ml whisky lub likieru.
12.MASĘ PRZELEWAMY DO:
miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
13.UPIECZONE CIASTO DZIELIMY:
na 4 równe części.
14.PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE:
smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
15.WARSTWĘ Z DŻEMEM:
przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
16.MAZUREK WSTAWIAMY DO:
lodówki na mniej więcej 30 minut.
17.ODROBINĘ GANASZU ZOSTAWIAMY:
do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
18.ROZPUSZCZONY GANASZ:
mieszamy.
19.SCHŁODZONE CIASTO OBLEWAMY:
podgrzanym ganaszem.
20.NASTĘPNIE CIASTO DEKORUJEMY:
rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.
21.NA MAZURKU UKŁADAMY:
dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Mazurek czekoladowy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

2

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

3

DO UBITEJ PIANY

dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.

4

CAŁOŚĆ BARDZO DELIKATNIE

mieszamy.

5

NA BLASZCE WYŁOŻONEJ

papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę.

6

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

7

CIASTO WYJMUJEMY Z

blachy i kładziemy na desce.

8

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z

miodem.

9

DO ŚMIETANKI WRZUCAMY

pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

10

MIESZAJĄC, DODAJEMY MIĘKKIE

masło.

11

MOŻEMY DODAĆ 20

ml whisky lub likieru.

12

MASĘ PRZELEWAMY DO

miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.

13

UPIECZONE CIASTO DZIELIMY

na 4 równe części.

14

PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE

smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

15

WARSTWĘ Z DŻEMEM

przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.

16

MAZUREK WSTAWIAMY DO

lodówki na mniej więcej 30 minut.

17

ODROBINĘ GANASZU ZOSTAWIAMY

do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.

18

ROZPUSZCZONY GANASZ

mieszamy.

19

SCHŁODZONE CIASTO OBLEWAMY

podgrzanym ganaszem.

20

NASTĘPNIE CIASTO DEKORUJEMY

rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.

21

NA MAZURKU UKŁADAMY

dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5054,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,2 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

36,7 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy