tom-car24.com.pl

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami • przepis • składniki • przygotowanie

Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 270
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomarańcza - 1 szt.
rabarbar - 1,1 kg
figi suszone - 100 g
Sherry - 3 łyżki
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.RABARBAR ZASYPUJEMY CUKREM:
Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
2.ZAGOTOWUJEMY KONFITURĘ:
Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.
3.KONFITURĘ PRZELEWAMY DO SŁOICZKÓW:
Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 270

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RABARBAR ZASYPUJEMY CUKREM

Rabarbar oczyszczamy, jeśli istnieje konieczność – obieramy ze skórki. Rabarbar i figi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Z wyparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do rabarbaru. Zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.

2

ZAGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Następnie całość doprowadzamy do zagotowania. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty.

3

KONFITURĘ PRZELEWAMY DO SŁOICZKÓW

Dodajemy sherry, mieszamy i natychmiast przelewamy do czystych, wyparzonych słoików (do górnej krawędzi słoika). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2309 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

230,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

56,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,6 g

Podobne przepisy

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl