tom-car24.com.pl

Deska serów i wędlin w stylu tapas • przepis • składniki • przygotowanie

Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Deska serów i wędlin w stylu tapas

Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa fuet - 100 g
szynka serrano - 1 kg
ser manchego, plastry - 200 g
ser kozi - 60 g
winogrona czerwone - 100 g
figi suszone - 80 g
oliwki zielone - 100 g
marynowana papryka - 100 g
migdały - 50 g
migdały prażone - 50 g
oliwa extra virgin - 50 ml
bagietka - 2 szt.
krakersy - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WĘDLINY:
Kiełbasę fuet kroimy w cienkie plastry. Wędliny Ibérico estetycznie rozkładamy, zwijając plasterki w ruloniki lub harmonijki, by nadać desce elegancji. Staramy się podzielić je według charakteru - od prawej strony układamy wędliny łagodniejsze, a potem te o mocniejszym smaku. Kiełbasę kładziemy po lewej stronie deski.
2.PRZYGOTOWUJEMY SERY:
Sery hiszpańskie z zestawu Sol Mar kroimy na mniejsze porcje i układamy pomiędzy wędlinami, zostawiając miejsce na dodatki.
3.UKŁADAMY DODATKI:
Winogrona myjemy, osuszamy i układamy w kiściach na desce, między serami i wędlinami o delikatniejszym smaku. Figi suszone kroimy na połówki i układamy obok serów, by podkreślić słodycz, która doskonale komponuje się z bardziej wyrazistymi smakami. Migdały prażone wkładamy do większej kokilki i układamy obok szynki Jamon Serrano z zestawu wędlin. Oliwki wkładamy do większej kokilki i układamy niedaleko kiełbasy Fuet. Dżem przekładamy do kokilki i układamy niedaleko sera Manchego lub Iberico. Papryczki również przekładamy do kokilek i układamy mniej więcej na środku deski.
4.UKŁADAMY PIECZYWO I OLIWĘ:
Do małej kokilki wlewamy oliwę extra virgin i układamy ją na drugiej desce. Bagietki kroimy na cienkie kromki i układamy na desce. Krakersy solone rozkładamy w różnych miejscach na desce, aby stanowiły chrupiący kontrast do miękkich serów i wędlin.
5.PODAJEMY DESKĘ:
Upewniamy się, że wszystkie składniki na desce są ułożone poprawnie i estetycznie, a potem serwujemy ją gościom wraz z pieczywem.
Deska serów i wędlin w stylu tapas

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WĘDLINY

Kiełbasę fuet kroimy w cienkie plastry. Wędliny Ibérico estetycznie rozkładamy, zwijając plasterki w ruloniki lub harmonijki, by nadać desce elegancji. Staramy się podzielić je według charakteru - od prawej strony układamy wędliny łagodniejsze, a potem te o mocniejszym smaku. Kiełbasę kładziemy po lewej stronie deski.

2

PRZYGOTOWUJEMY SERY

Sery hiszpańskie z zestawu Sol Mar kroimy na mniejsze porcje i układamy pomiędzy wędlinami, zostawiając miejsce na dodatki.

3

UKŁADAMY DODATKI

Winogrona myjemy, osuszamy i układamy w kiściach na desce, między serami i wędlinami o delikatniejszym smaku. Figi suszone kroimy na połówki i układamy obok serów, by podkreślić słodycz, która doskonale komponuje się z bardziej wyrazistymi smakami. Migdały prażone wkładamy do większej kokilki i układamy obok szynki Jamon Serrano z zestawu wędlin. Oliwki wkładamy do większej kokilki i układamy niedaleko kiełbasy Fuet. Dżem przekładamy do kokilki i układamy niedaleko sera Manchego lub Iberico. Papryczki również przekładamy do kokilek i układamy mniej więcej na środku deski.

4

UKŁADAMY PIECZYWO I OLIWĘ

Do małej kokilki wlewamy oliwę extra virgin i układamy ją na drugiej desce. Bagietki kroimy na cienkie kromki i układamy na desce. Krakersy solone rozkładamy w różnych miejscach na desce, aby stanowiły chrupiący kontrast do miękkich serów i wędlin.

5

PODAJEMY DESKĘ

Upewniamy się, że wszystkie składniki na desce są ułożone poprawnie i estetycznie, a potem serwujemy ją gościom wraz z pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6249,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1249,9 kcal

🥑

Tłuszcz

68,9 g

🌾

Węglowodany

71,1 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

88,8 g

Podobne przepisy