tom-car24.com.pl

Kopytka z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Kopytka z batatów

Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

batat - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 150 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
masło - 2 łyżki
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BATAT:
Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.
2.WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA:
Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.
3.FORMUJEMY KOPYTKA:
Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE:
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.
Kopytka z batatów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BATAT

Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy.

2

WYRABIAMY CIASTO NA KOPYTKA

Po przestudzeniu ugniatamy batat na purée. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.

3

FORMUJEMY KOPYTKA

Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na mniejsze kawałki mniej więcej co 2 cm, tworząc kopytka. Kluseczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwa listki świeżej szałwii. Masło podgrzewamy tak długo, aż poczujemy jego orzechowy zapach. Dodajemy kopytka i obtaczamy je w gorącym tłuszczu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1173,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

98,8 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Kopytka z batatów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl