tom-car24.com.pl

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie

Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza

Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
chorizo plastry - 100 g
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
owoce morza mix - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
passata pomidorowa - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
ryż długoziarnisty - 150 g
szafran - 0,5 łyżeczki
wino białe - 250 ml
krewetki - 40 g
ząbek czosnku - 5 szt.
małże - 50 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieprz biały - 0,33 łyżeczki
karczoch serce - 60 g
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
oliwki zielone - 60 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CHORIZO, CEBULĘ I CZOSNEK:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę chorizo pokrojoną w plastry. Całość mieszamy.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy 30 g miksu owoców morza. Smażymy przez ok. 3 minuty i dodajemy kurkumę, szafran oraz białe wino. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pasatę pomidorową, 250 ml bulionu warzywnego, szczyptę soli i biały pieprz. Mieszamy.
3.DODAJEMY RYŻ I CHILI:
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ryż i kolejne 250 ml bulionu warzywnego (W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej bulionu. Nie musimy jednak wykorzystać go w całości). Całość gotujemy ok. 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO RYŻU:
W misce łączymy: mule, krewetki, posiekaną papryczkę chili, serca karczochów przekrojone na pół, oliwki, marynowany czosnek, oliwę, skórkę i sok z limonki, posiekaną kolendrę, po szczypcie soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5.PODAJEMY RYŻ:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałego miksu owoców morza. Całość mieszamy. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia. Ryż bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na wierzchu układamy pozostałe owoce morza wymieszane z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Oprószamy porwaną w dłoniach kolendrą i skrapiamy oliwą.
Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CHORIZO, CEBULĘ I CZOSNEK

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę chorizo pokrojoną w plastry. Całość mieszamy.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy 30 g miksu owoców morza. Smażymy przez ok. 3 minuty i dodajemy kurkumę, szafran oraz białe wino. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pasatę pomidorową, 250 ml bulionu warzywnego, szczyptę soli i biały pieprz. Mieszamy.

3

DODAJEMY RYŻ I CHILI

Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ryż i kolejne 250 ml bulionu warzywnego (W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej bulionu. Nie musimy jednak wykorzystać go w całości). Całość gotujemy ok. 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO RYŻU

W misce łączymy: mule, krewetki, posiekaną papryczkę chili, serca karczochów przekrojone na pół, oliwki, marynowany czosnek, oliwę, skórkę i sok z limonki, posiekaną kolendrę, po szczypcie soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

5

PODAJEMY RYŻ

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałego miksu owoców morza. Całość mieszamy. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia. Ryż bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na wierzchu układamy pozostałe owoce morza wymieszane z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Oprószamy porwaną w dłoniach kolendrą i skrapiamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1951,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

975,7 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

93,9 g

🥬

Błonnik

36,7 g

💪

Białko

36,7 g

Podobne przepisy

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl