tom-car24.com.pl

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami

Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier drobny - 170 g
orzech włoski mielony - 170 g
białko jaja kurzego - 7 szt.
wiórki kokosowe - 90 g
rodzynki - 80 g
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
syrop z brzoskwini w puszce - 400 ml
masło - 280 g
cukier - 65 g
budyń śmietankowy - 80 g
żółtka jaj - 5 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
galaretka brzoskwiniowa - 2 szt.
woda - 700 ml
biszkopty z galaretką pomarańczową - 300 g
likier kawowy - 80 ml
brzoskwinia w syropie - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do miski dodajemy orzechy, wiórki, proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Do drugiej miski dodajemy białka (oddzielamy je od żółtek, które przelewamy do kubka). Zaczynamy miksować, a po chwili dodajemy powoli cukier (najlepiej po jednej łyżce).
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy powoli żółtka i dalej chwilę ubijamy, aż utworzy się puszysta masa.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski z ubitą masą jajeczną dodajemy zawartość pierwszej miski i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
5.PIECZEMY CIASTO:
Obie formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nich ciasto. Wyrównujemy i pieczemy przez 30-35 minut w trybie grzania góra-dół. Powinny stać się rumiane i chrupiące. Po upieczeniu studzimy blaty. Jeden zostawiamy w formie, a drugi delikatnie z niej wyciągamy, podważając wszystkie boki.
6.PRZYGOTOWUJEMY SYROP BRZOSKWINIOWY:
Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń, dodajemy cukier i wodę (120 ml), a potem doprowadzamy do wrzenia.
7.MIKSUJEMY BAZĘ NA KREM:
W miseczce mieszamy budyń z mąką i pozostałą wodą (150 ml). Do wrzącego syropu dodajemy żółtka oraz rozpuszczony budyń i mąkę pszenną. Całość mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż wszystko zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby ściśle do niego przylegała i odstawiamy do wystudzenia.
8.UBIJAMY MASŁO:
Gdy budyń wystygnie, ubijamy masło w czystej i osuszonej misce, aż stanie się puszyste. Zaczynamy dodawać powoli budyń, cały czas miksując masę. Odstawiamy krem na bok.
9.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Myjemy i osuszamy garnek, a następnie wlewamy do niej wodę i dodajemy galaretki. Mieszamy, aż cała się rozpuści i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową galaretkę odstawiamy do wystudzenia (najlepiej w lodówce).
10.SKŁADAMY CIASTO:
Do mniejszej miseczki wlewamy likier kawowy. Na ciasto znajdujące się w formie nakładamy połowę porcji kremu brzoskwiniowego i wyrównujemy. Ciastka biszkoptowe moczymy w likierze i układamy je na kremie. Wciskamy każde ciastko w krem i powtarzamy czynność. Potem znowu nakładamy na nie porcję kremu (zostawiając sobie 4 łyżki na wierzch). Układamy kolejny blat z ciasta i cieniutko smarujemy go kremem.
11.DODAJEMY BRZOSKWINIE I GALARETKĘ:
Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kroimy w plastry, a potem układamy je na wierzchu ciasta. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami

Czas przygotowania

355 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski dodajemy orzechy, wiórki, proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na bok.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Do drugiej miski dodajemy białka (oddzielamy je od żółtek, które przelewamy do kubka). Zaczynamy miksować, a po chwili dodajemy powoli cukier (najlepiej po jednej łyżce).

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy powoli żółtka i dalej chwilę ubijamy, aż utworzy się puszysta masa.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski z ubitą masą jajeczną dodajemy zawartość pierwszej miski i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.

5

PIECZEMY CIASTO

Obie formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nich ciasto. Wyrównujemy i pieczemy przez 30-35 minut w trybie grzania góra-dół. Powinny stać się rumiane i chrupiące. Po upieczeniu studzimy blaty. Jeden zostawiamy w formie, a drugi delikatnie z niej wyciągamy, podważając wszystkie boki.

6

PRZYGOTOWUJEMY SYROP BRZOSKWINIOWY

Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń, dodajemy cukier i wodę (120 ml), a potem doprowadzamy do wrzenia.

7

MIKSUJEMY BAZĘ NA KREM

W miseczce mieszamy budyń z mąką i pozostałą wodą (150 ml). Do wrzącego syropu dodajemy żółtka oraz rozpuszczony budyń i mąkę pszenną. Całość mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż wszystko zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby ściśle do niego przylegała i odstawiamy do wystudzenia.

8

UBIJAMY MASŁO

Gdy budyń wystygnie, ubijamy masło w czystej i osuszonej misce, aż stanie się puszyste. Zaczynamy dodawać powoli budyń, cały czas miksując masę. Odstawiamy krem na bok.

9

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Myjemy i osuszamy garnek, a następnie wlewamy do niej wodę i dodajemy galaretki. Mieszamy, aż cała się rozpuści i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową galaretkę odstawiamy do wystudzenia (najlepiej w lodówce).

10

SKŁADAMY CIASTO

Do mniejszej miseczki wlewamy likier kawowy. Na ciasto znajdujące się w formie nakładamy połowę porcji kremu brzoskwiniowego i wyrównujemy. Ciastka biszkoptowe moczymy w likierze i układamy je na kremie. Wciskamy każde ciastko w krem i powtarzamy czynność. Potem znowu nakładamy na nie porcję kremu (zostawiając sobie 4 łyżki na wierzch). Układamy kolejny blat z ciasta i cieniutko smarujemy go kremem.

11

DODAJEMY BRZOSKWINIE I GALARETKĘ

Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kroimy w plastry, a potem układamy je na wierzchu ciasta. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7481,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1068,8 kcal

🥑

Tłuszcz

61,1 g

🌾

Węglowodany

125,3 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

13,9 g

Podobne przepisy

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl