Kremowa grochówka z curry • przepis • składniki • przygotowanie
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
PRZESMAŻAMY WARZYWA
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).
DODAJEMY BULION
Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.
PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ
Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1578 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!