tom-car24.com.pl

Kremowa grochówka z curry • przepis • składniki • przygotowanie

Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Kremowa grochówka z curry

Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2 l
cebula - 1 szt.
curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.
groch łuskany - 200 g
marchew - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 6 liści
oliwa z oliwek - 4 łyżki
chili płatki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 g
ziemniak - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY GROCH:
Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
2.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).
3.DODAJEMY BULION:
Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
4.DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.
5.PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ:
Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.
Kremowa grochówka z curry

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY GROCH

Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

2

PRZESMAŻAMY WARZYWA

W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).

3

DODAJEMY BULION

Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.

4

DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ

Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.

5

PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ

Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1578 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Kremowa grochówka z curry - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl