tom-car24.com.pl

Bigos z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 3 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
kiełbasa śląska - 100 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pestki dyni - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 ziarnka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cukinię oraz marchew myjemy. Marchew obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Marchew ścieramy na tarce do miseczki. Cukinię przekrawamy wzdłuż, a potem każdą połowę jeszcze raz na pół. Każdą ćwiartkę kroimy w grube plastry. Wrzucamy je do miski. Kiełbasę kroimy w dużą kostkę.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Gdy  się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbasę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy marchewkę i wszystko mieszamy.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do składników w garnku wrzucamy liść laurowy, sól, ziele angielskie oraz obie papryki i pieprz. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 3-4 minuty.
4.DODAJEMY CUKINIĘ:
Wrzucamy cukinię do garnka i mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.
5.DODAJEMY POMIDORY:
Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
6.PODAJEMY BIGOS:
Gotowy bigos przekładamy na głębokie talerze i posypujemy go pestkami dyni. Można go także udekorować świeżą natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Życzymy smacznego!
Bigos z cukinii

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinię oraz marchew myjemy. Marchew obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Marchew ścieramy na tarce do miseczki. Cukinię przekrawamy wzdłuż, a potem każdą połowę jeszcze raz na pół. Każdą ćwiartkę kroimy w grube plastry. Wrzucamy je do miski. Kiełbasę kroimy w dużą kostkę.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Gdy  się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbasę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy marchewkę i wszystko mieszamy.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do składników w garnku wrzucamy liść laurowy, sól, ziele angielskie oraz obie papryki i pieprz. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 3-4 minuty.

4

DODAJEMY CUKINIĘ

Wrzucamy cukinię do garnka i mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.

5

DODAJEMY POMIDORY

Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

6

PODAJEMY BIGOS

Gotowy bigos przekładamy na głębokie talerze i posypujemy go pestkami dyni. Można go także udekorować świeżą natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

908,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy

Bigos z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl