tom-car24.com.pl

Ryba z frytkami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!

Ryba z frytkami

Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 4 szt.
olej słonecznikowy - 2 l
pieprz biały - 1 szczypta
mąka pszenna - 280 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
piwo jasne - 300 ml
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
curry - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
majonez - 3 łyżki
natka pietruszki - 5 g
ogórek kiszony - 1 szt.
sok z limonki - 10 ml
sos Worcester - 1 łyżeczka
frytki z batata, mrożone - 100 g
limonka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
2.SMAŻYMY RYBĘ:
Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.
4.PODAJEMY RYBĘ:
Gotową rybę podajemy zfrytkami z batatówi sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.
Ryba z frytkami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Oba rodzaje mąki łączymy w rondelku z proszkiem do pieczenia. Dolewamy piwo i mieszamy ciasto za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

2

SMAŻYMY RYBĘ

Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet delikatnie obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie z ryby.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w misce z curry i sosem worcestershire. Dodajemy cebulę, czosnek i ogórki – pokrojone w drobną kostkę – oraz drobno posiekaną natkę.

4

PODAJEMY RYBĘ

Gotową rybę podajemy zfrytkami z batatówi sosem majonezowym od razu po przygotowaniu. Na talerzach układamy ćwiartki limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3073,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,6 g

🌾

Węglowodany

81,4 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

37,5 g

Podobne przepisy

Ryba z frytkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl