tom-car24.com.pl

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami

Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
karczoch serce - 280 g
ziemniak - 500 g
sos sojowy - 10 ml
mięta świeża - 2 g
królik, tuszka - 1 szt.
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
wino białe - 150 ml
boczek wędzony w plastrach - 200 g
ząbek czosnku - 5 szt.
olej rzepakowy - 10 ml
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 40 g
śmietana 30% - 3 łyżki
masło - 40 g
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda dijon - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER I:
naczynie żaroodporne, folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem) Ziemniaki Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego.
3.PODGRZEWAMY KARCZOCHY, DODAJEMY:
ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
4.NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY:
odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
5.DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ:
i ponownie mieszamy.
6.
CHWILĘ PODPIEKAMY.
7.KRÓLIK UMYTEGO I:
osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół.
8.MIĘSO DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością mielonego białego pieprzu i solą.
9.KRÓLIKA POLEWAMY OLEJEM:
rzepakowym i posypujemy tymiankiem.
10.2 ZĄBKI CZOSNKU:
rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika.
11.WSZYSTKIE CZĘŚCI MIĘSA:
królika owijamy plastrami boczku.
12.WSZYSTKO RAZEM PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego.
13.DO NACZYNIA WLEWAMY:
białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych).
14.NA KONIEC DODAJEMY:
pozostałą część tymianku.
15.NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.
16.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
17.SOS PO 30-40:
minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku.
18.PRZEKŁADAMY JE DO:
garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika.
19.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE:
miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy.
20.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.
21.JAK PODAWAĆ KRÓLIKA,:
sos i ziemniaki wykładamy na talerz.
22.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER I

naczynie żaroodporne, folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem) Ziemniaki Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oleju rzepakowego.

3

PODGRZEWAMY KARCZOCHY, DODAJEMY

ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

4

NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY

odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.

5

DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ

i ponownie mieszamy.

6

CHWILĘ PODPIEKAMY.

7

KRÓLIK UMYTEGO I

osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół.

8

MIĘSO DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością mielonego białego pieprzu i solą.

9

KRÓLIKA POLEWAMY OLEJEM

rzepakowym i posypujemy tymiankiem.

10

2 ZĄBKI CZOSNKU

rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika.

11

WSZYSTKIE CZĘŚCI MIĘSA

królika owijamy plastrami boczku.

12

WSZYSTKO RAZEM PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego.

13

DO NACZYNIA WLEWAMY

białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych).

14

NA KONIEC DODAJEMY

pozostałą część tymianku.

15

NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.

16

PO UPŁYWIE TEGO

czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.

17

SOS PO 30-40

minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku.

18

PRZEKŁADAMY JE DO

garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika.

19

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE

miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy.

20

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.

21

JAK PODAWAĆ KRÓLIKA,

sos i ziemniaki wykładamy na talerz.

22

DEKORUJEMY MIĘTĄ.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3026,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

756,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

52,5 g

🥬

Błonnik

59,1 g

💪

Białko

59,1 g

Podobne przepisy