tom-car24.com.pl

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem

Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ser camembert - 120 g
por - 1 szt.
jajko - 2 szt.
ziemniak - 3 szt.
wino białe - 150 ml
śledzie matiasy - 400 g
masło - 20 g
mix sałat - 300 g
mleko - 50 ml
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 20 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 190 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Przed przystąpieniem do gotowania mocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
2.ZIEMNIAKI UGOTUJ W:
mundurkach, a następnie obierz.
3.PRZYGOTOWANIE 1 POR:
rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 ŁYŻKĘ OLIWY: rozgrzewamy na patelni.
4.NA ROZGRZANĄ OLIWĘ:
dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. MIESZAMY.
5.DODAJEMY WINO I:
gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
6.ZIEMNIAKI POKROJONE W:
talarki układamy na dnie małych miseczek.
7.NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA:
ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.
8.ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z:
mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę.
9.KROIMY JE NA:
mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza.
10.DO MISKI WBIJAMY:
1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.
11.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą widelca.
12.PRZELEWAMY DO MISECZEK:
ze śledziami.
13.ZA POMOCĄ NAMOCZONEGO:
noża odcinamy całą skórkę camemberta.
14.OBRANY SER TNIEMY:
na paseczki i układamy w miseczkach.
15.MISECZKI WKŁADAMY DO:
pieca rozgrzanego do temp.
16.190°C NA 20-25:
minut.
17.NASTĘPNIE WŁĄCZAMY W:
piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. WYCIĄGAMY ZAPIEKANKI Z: pieca.
18.DEKORUJEMY JE ZA:
pomocą natki pietruszki.
19.NA TALERZ WYKŁADAMY:
miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
20.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 190 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Przed przystąpieniem do gotowania mocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

2

ZIEMNIAKI UGOTUJ W

mundurkach, a następnie obierz.

3

PRZYGOTOWANIE 1 POR

rozcinamy na pół, a następnie drobno kroimy. 1 ŁYŻKĘ OLIWY: rozgrzewamy na patelni.

4

NA ROZGRZANĄ OLIWĘ

dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. MIESZAMY.

5

DODAJEMY WINO I

gotujemy do momentu, aż wino odparuje.

6

ZIEMNIAKI POKROJONE W

talarki układamy na dnie małych miseczek.

7

NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA

ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje.

8

ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z

mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę.

9

KROIMY JE NA

mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza.

10

DO MISKI WBIJAMY

1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą widelca.

12

PRZELEWAMY DO MISECZEK

ze śledziami.

13

ZA POMOCĄ NAMOCZONEGO

noża odcinamy całą skórkę camemberta.

14

OBRANY SER TNIEMY

na paseczki i układamy w miseczkach.

15

MISECZKI WKŁADAMY DO

pieca rozgrzanego do temp.

16

190°C NA 20-25

minut.

17

NASTĘPNIE WŁĄCZAMY W

piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni. WYCIĄGAMY ZAPIEKANKI Z: pieca.

18

DEKORUJEMY JE ZA

pomocą natki pietruszki.

19

NA TALERZ WYKŁADAMY

miks sałat, polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.

20

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2876,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

719,2 kcal

🥑

Tłuszcz

50,4 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

35 g

💪

Białko

35 g

Podobne przepisy

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl