tom-car24.com.pl

Kruche ciasto ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Kruche ciasto ze śliwkami

Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 300 g
masło - 125 g
woda - 15 ml
jajko - 1 szt.
sól - 2,5 g
śliwka - 500 g
cukier - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW:
Do dużej miski dodaj mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie z niego kruszonka o grudkowatej konsystencji.
2.DODAJEMY JAJKA I ZIMNĄ WODĘ:
Do masy dodaj jaja i zimną wodę, a następnie wymieszaj. Masa powinna stać się klejąca.
3.FORMUJEMY CIASTO:
Na blat wysyp mąkę, a potem połóż na nim ciasto i uformuj z niego dysk. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Śliwki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich pestkę.
5.MIESZAMY ŚLIWKI Z CUKREM:
W misce wymieszaj śliwki wraz z cukrem i pozostaw na 15 minut, aby cukier się rozpuścił.
6.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a potem rozwałkuj je na placek o średnicy 30 cm i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7.UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE:
Ułóż śliwki na środku ciasta, pozostawiając wolne krawędzie na brzegach.
8.SKŁADAMY BRZEGI:
Delikatnie zawiń brzegi do środka, tworząc ozdobną „obręcz” wokół śliwek.
9.PIECZEMY CIASTO:
Formę z ciastem wsadź do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
10.DAJEMY CIASTU ODPOCZĄĆ:
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z pieca i daj mu odpocząć przez 15 minut, a dopiero potem przejdź do jego krojenia i serwowania gościom.
Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

Do dużej miski dodaj mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie z niego kruszonka o grudkowatej konsystencji.

2

DODAJEMY JAJKA I ZIMNĄ WODĘ

Do masy dodaj jaja i zimną wodę, a następnie wymieszaj. Masa powinna stać się klejąca.

3

FORMUJEMY CIASTO

Na blat wysyp mąkę, a potem połóż na nim ciasto i uformuj z niego dysk. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Śliwki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich pestkę.

5

MIESZAMY ŚLIWKI Z CUKREM

W misce wymieszaj śliwki wraz z cukrem i pozostaw na 15 minut, aby cukier się rozpuścił.

6

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki, a potem rozwałkuj je na placek o średnicy 30 cm i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

7

UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE

Ułóż śliwki na środku ciasta, pozostawiając wolne krawędzie na brzegach.

8

SKŁADAMY BRZEGI

Delikatnie zawiń brzegi do środka, tworząc ozdobną „obręcz” wokół śliwek.

9

PIECZEMY CIASTO

Formę z ciastem wsadź do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.

10

DAJEMY CIASTU ODPOCZĄĆ

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z pieca i daj mu odpocząć przez 15 minut, a dopiero potem przejdź do jego krojenia i serwowania gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2746,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy