tom-car24.com.pl

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi

Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 80 g
mięta świeża - 2 g
dżem malinowy - 200 g
masło - 90 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
orzech laskowy - 80 g
borówki - 50 g
jajko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY KRUCHE CIASTO:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30‑45 minut.
2.WYLEPIAMY FOREMKI CIASTEM:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Z ciasta wycinamy krążki wielkością dopasowane do foremek. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem tak, aby idealnie przylegało do brzegów. Wstawiamy je do lodówki na ok. 20 minut, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12‑14 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
3.DODAJEMY OWOCE:
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek. Do wystudzonych korpusów z ciasta kruchego orzechowego wkładamy po łyżce konfitury malinowej, następnie układamy owoce, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy (ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30‑45 minut.

2

WYLEPIAMY FOREMKI CIASTEM

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Z ciasta wycinamy krążki wielkością dopasowane do foremek. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem tak, aby idealnie przylegało do brzegów. Wstawiamy je do lodówki na ok. 20 minut, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12‑14 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

3

DODAJEMY OWOCE

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek. Do wystudzonych korpusów z ciasta kruchego orzechowego wkładamy po łyżce konfitury malinowej, następnie układamy owoce, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2297,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

287,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

30,2 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl