Botwinka – przepis na zupę z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, ziemniaki, botwinę oraz koperek dokładnie umyj i osusz na durszlaku. Zwróć szczególną uwagę na łodygi i liście botwiny, które zwykle skrywają na sobie sporo piasku i innych zanieczyszczeń. Najlepiej nalej wody do miski i daj im się w niej wymoczyć przez kilka minut.
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki, marchew oraz buraczki z botwiny obierz, a następnie pokrój w większą kostkę lub plasterki. Łodygi i liście botwiny posiekaj na średniej wielkości kawałki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Rozgrzej olej w garnku, a następnie podsmaż na nim ziemniaki oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Po upływie 8 minut zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez kolejne 6-7 minut.
DODAJEMY BURACZKI
Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone buraczki z botwiny. Gotuj wszystko przez 5 minut.
DODAJEMY ŁODYGI I LIŚCIE
Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj wszystko przez 4 minuty. Dopraw pieprzem oraz solą.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyciśnij wprost do zupy sok z połowy cytryny. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Do kubka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, aby delikatnie ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanką zabiel zupę. Gotową zupę ściągnij z kuchenki i przelej do miseczek. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
618,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
103 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa ryżowa
Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!