tom-car24.com.pl

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem

Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 4 łyżki
mąka pszenna - 500 g
masło - 25 g
miód - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1,5 l
rodzynki - 30 g
sól - 2 szczypty
mak - 1 łyżeczka
jajko - 9 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę, sól, cukier puder, miękkie masło i żółtka przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. W trakcie miksowania dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany.
2.NAPOWIETRZAMY CIASTO:
Ciasto przekładamy na blat lub deskę oprószone mąką. Wyrabiamy przez chwilę w dłoniach. Uderzamy ciasto wałkiem w celu dobrego napowietrzenia. Co jakiś czas składamy je w kulę i ponownie uderzamy. Czynność powtarzamy łącznie przez ok. 10 minut. Napowietrzone ciasto zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
3.ROZWAŁKOWUJEMY I KROIMY CIASTO:
Odrobiną mąki oprószamy ponownie blat lub deskę. Przekładamy na nią wyjęte z folii ciasto, które kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster rozwałkowujemy na podłużne kawałki przy użyciu wałka do ciasta lub maszynki do makaronu.
4.SMAŻYMY CHRUSTY:
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki ciasta wrzucamy na patelnię, gdy będzie już mocno rozgrzany. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.
5.UKŁADAMY MROWISKO:
Odrobinę miodu wylewamy na paterę do ciasta. Większe chrusty układamy dookoła na paterze. Polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą maku i garścią rodzynek.
Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę, sól, cukier puder, miękkie masło i żółtka przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. W trakcie miksowania dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany.

2

NAPOWIETRZAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat lub deskę oprószone mąką. Wyrabiamy przez chwilę w dłoniach. Uderzamy ciasto wałkiem w celu dobrego napowietrzenia. Co jakiś czas składamy je w kulę i ponownie uderzamy. Czynność powtarzamy łącznie przez ok. 10 minut. Napowietrzone ciasto zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

3

ROZWAŁKOWUJEMY I KROIMY CIASTO

Odrobiną mąki oprószamy ponownie blat lub deskę. Przekładamy na nią wyjęte z folii ciasto, które kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster rozwałkowujemy na podłużne kawałki przy użyciu wałka do ciasta lub maszynki do makaronu.

4

SMAŻYMY CHRUSTY

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki ciasta wrzucamy na patelnię, gdy będzie już mocno rozgrzany. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.

5

UKŁADAMY MROWISKO

Odrobinę miodu wylewamy na paterę do ciasta. Większe chrusty układamy dookoła na paterze. Polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą maku i garścią rodzynek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

14257,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2376,2 kcal

🥑

Tłuszcz

228,4 g

🌾

Węglowodany

69,8 g

🥬

Błonnik

19,1 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl