tom-car24.com.pl

Kurczak po wietnamsku • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Kurczak po wietnamsku

Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak udko - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sos rybny - 4 łyżki
sos sojowy - 70 ml
curry - 1 łyżeczka
cebula - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżeczka
olej - 100 ml
miód - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
kolendra świeża - 0,25 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
2.MARYNUJEMY MIĘSO:
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
3.SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA:
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
5.SMAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
6.SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE:
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
7.PODAJEMY DANIE:
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Kurczak po wietnamsku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.

2

MARYNUJEMY MIĘSO

Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.

3

SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA

Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.

5

SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.

6

SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE

Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.

7

PODAJEMY DANIE

Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2128,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

709,6 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

22,9 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

31,3 g

Podobne przepisy

Kurczak po wietnamsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl