tom-car24.com.pl

Kurczak w boczku z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Kurczak w boczku z czekoladą

Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 750 ml
śliwka suszona - 200 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 3 szt.
goździki - 3 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
boczek wędzony w plastrach - 120 g
ząbek czosnku - 2 szt.
czekolada gorzka >70% kakao - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.
2.ZAWIJAMY PIERŚ KURCZAKA W PLASTRY BOCZKU:
Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.
3.KROIMY MIĘSO:
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.
Kurczak w boczku z czekoladą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Goździki wrzucamy do moździerza i rozcieramy. Ząbek czosnku drobno siekamy i rozcieramy płaską stroną noża. Tymianek siekamy i mieszamy z czosnkiem. Umyte i osuszone piersi kurczaka oprószamy tymiankiem z czosnkiem i goździkami. Skórkę z umytej cytryny ścieramy bezpośrednio na mięso. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie.

2

ZAWIJAMY PIERŚ KURCZAKA W PLASTRY BOCZKU

Plastry boczku układamy na desce tak, aby nieco nachodziły na siebie. Układamy na nich pierś kurczaka i zawijamy. Mięso układamy na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia, skropionym olejem.

3

KROIMY MIĘSO

Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mięso oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Solimy według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2276,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

569,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

40,9 g

💪

Białko

40,9 g

Podobne przepisy

Kurczak w boczku z czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl