Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TOSTY Z BATATA
Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy bananem.
ZAWIJAMY OWOCE W PAPIER RYŻOWY
Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę filetujemy, mango, banana i kiwi kroimy w plastry. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce. Na papier wykładamy kawałki owoców i zwijamy.
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z MANGO
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWY
Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1051,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1051,6 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
226,4 g
Błonnik
29,8 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!