tom-car24.com.pl

Leczo z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

pieczarka - 500 g
kiełbasa śląska - 300 g
papryka żółta - 1 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
cukinia - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 800 g
koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
olej - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ:
Kiełbasę kroimy w plastry, dodajemy wszystkie papryki w proszku i podsmażamy na patelni, aż kiełbasa zrobi się rumiana.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię i papryki myjemy. Cukinię kroimy w półksiężyce, a z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy ją do miseczki.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
W garnku rozgrzewamy masło oraz olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki i mieszamy. Smażymy, aż delikatnie zredukuje się woda zebrana na patelni. Potem wrzucamy papryki i mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty. Potem dodajemy cukinię i smażymy około 2 minut.
4.DODAJEMY KIEŁBASĘ DO RESZTY SKŁADNIKÓW:
Do garnka z warzywami dodajemy kiełbasę. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy. Podsmażamy przez 2-3 minuty.
5.DODAJEMY POMIDORY I KONCENTRAT:
Wlewamy do garnka pomidory i dodajemy koncentrat. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Leczo z pieczarkami

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę kroimy w plastry, dodajemy wszystkie papryki w proszku i podsmażamy na patelni, aż kiełbasa zrobi się rumiana.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię i papryki myjemy. Cukinię kroimy w półksiężyce, a z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy ją do miseczki.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

W garnku rozgrzewamy masło oraz olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki i mieszamy. Smażymy, aż delikatnie zredukuje się woda zebrana na patelni. Potem wrzucamy papryki i mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty. Potem dodajemy cukinię i smażymy około 2 minut.

4

DODAJEMY KIEŁBASĘ DO RESZTY SKŁADNIKÓW

Do garnka z warzywami dodajemy kiełbasę. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy. Podsmażamy przez 2-3 minuty.

5

DODAJEMY POMIDORY I KONCENTRAT

Wlewamy do garnka pomidory i dodajemy koncentrat. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1876,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

375,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

30 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy