Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI
Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3664,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,1 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
2,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.