tom-car24.com.pl

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée

Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
burak - 500 g
ząbek czosnku - 30 g
limonka - 3 szt.
miód - 40 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 80 g
sól - 1 szczypta
chrzan - 150 g
łosoś filet, bez skóry - 400 g
ziemniak - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,:
blachę i papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO:
gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).
4.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI GOTUJEMY:
w całości i w mundurkach.
5.KAWAŁKI ŁOSOSIA MYJEMY,:
osuszamy, odcinamy skórę.
6.PRZYGOTOWUJEMY 4 LIŚCIE:
kapusty , rozgniatamy ząbek czosnku.
7.DO KAŻDEGO Z:
4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 ŁYŻECZKI NA: liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.
8.CYTRYNĘ MYJEMY I:
kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia.
9.KORZEŃ NATKI PIETRUSZKI:
( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby.
10.NIEWIELKĄ ILOŚĆ KORZENIA:
chrzanu ścieramy na łososia.
11.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI:
pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
12.KROIMY CEBULĘ NA:
mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia.
13.NA SAM KONIEC:
całość skrapiamy niewielką ilością miodu.
14.BIERZEMY 4 KAWAŁKI:
folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii.
15.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.
16.ZAWINIĘTE W FOLIĘ:
łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).
17.UPIECZONE I OBRANE:
buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę.
18.ODKROJONE KOŃCÓWKI BURAKÓW:
wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. MIKSUJEMY.
19.W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY:
łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.
20.DO ZMIKSOWANYCH BURACZKÓW:
dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy.
21.PO WSTĘPNYM MIKSOWANIU:
dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.
22.UGOTOWANE W MUNDURKACH:
ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. MIESZAMY.
23.JAK PODAWAĆ NA:
patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 ŁYŻECZEK).
24.GDY MIÓD SIĘ:
rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków.
25.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki.
26.WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z:
piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki.
27.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.
28.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,

blachę i papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO

gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).

4

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI GOTUJEMY

w całości i w mundurkach.

5

KAWAŁKI ŁOSOSIA MYJEMY,

osuszamy, odcinamy skórę.

6

PRZYGOTOWUJEMY 4 LIŚCIE

kapusty , rozgniatamy ząbek czosnku.

7

DO KAŻDEGO Z

4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 ŁYŻECZKI NA: liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.

8

CYTRYNĘ MYJEMY I

kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia.

9

KORZEŃ NATKI PIETRUSZKI

( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby.

10

NIEWIELKĄ ILOŚĆ KORZENIA

chrzanu ścieramy na łososia.

11

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI

pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.

12

KROIMY CEBULĘ NA

mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia.

13

NA SAM KONIEC

całość skrapiamy niewielką ilością miodu.

14

BIERZEMY 4 KAWAŁKI

folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii.

15

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.

16

ZAWINIĘTE W FOLIĘ

łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).

17

UPIECZONE I OBRANE

buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę.

18

ODKROJONE KOŃCÓWKI BURAKÓW

wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. MIKSUJEMY.

19

W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY

łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.

20

DO ZMIKSOWANYCH BURACZKÓW

dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy.

21

PO WSTĘPNYM MIKSOWANIU

dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.

22

UGOTOWANE W MUNDURKACH

ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. MIESZAMY.

23

JAK PODAWAĆ NA

patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 ŁYŻECZEK).

24

GDY MIÓD SIĘ

rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków.

25

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki.

26

WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z

piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki.

27

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.

28

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2371,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592,9 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

54,6 g

🥬

Błonnik

27,7 g

💪

Białko

27,7 g

Podobne przepisy