tom-car24.com.pl

Makaron alla carbonara z guanciale • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Makaron alla carbonara z guanciale

Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 340 g
jajko - 2 szt.
żółtko jaja kurzego - 3 szt.
ser pecorino - 60 g
guanciale - 250 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY GUANCIALE:
Guanciale kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru, a większość tłuszczu się wytopi. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy skwarki z tłuszczu. Patelnię z tłuszczem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na później.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Makaron gotujemy, aż będzie al dente, we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania z garnka odlewamy ok. pół chochli wody. Do miski dodajemy jajka, żółtka, starty ser i sporo pieprzu (chociaż według uznania) i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsta pasta.
3.ŁĄCZYMY MAKARON Z MASĄ SEROWO-JAJECZNĄ:
Na patelnię z tłuszczem wytopionym z guanciale dajemy gorący, ugotowany makaron i wodę, którą odlaliśmy podczas jego gotowania. Składniki chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy masę serowo-jajeczną. Całość energicznie mieszamy, aż masa dokładnie pokryje makaron.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotowy makaron przekładamy na talerze, oprószamy guanciale i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron alla carbonara z guanciale

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY GUANCIALE

Guanciale kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru, a większość tłuszczu się wytopi. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy skwarki z tłuszczu. Patelnię z tłuszczem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na później.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Makaron gotujemy, aż będzie al dente, we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania z garnka odlewamy ok. pół chochli wody. Do miski dodajemy jajka, żółtka, starty ser i sporo pieprzu (chociaż według uznania) i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsta pasta.

3

ŁĄCZYMY MAKARON Z MASĄ SEROWO-JAJECZNĄ

Na patelnię z tłuszczem wytopionym z guanciale dajemy gorący, ugotowany makaron i wodę, którą odlaliśmy podczas jego gotowania. Składniki chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy masę serowo-jajeczną. Całość energicznie mieszamy, aż masa dokładnie pokryje makaron.

4

PODAJEMY DANIE

Gotowy makaron przekładamy na talerze, oprószamy guanciale i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3402,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

850,6 kcal

🥑

Tłuszcz

51,5 g

🌾

Węglowodany

62,8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Makaron alla carbonara z guanciale - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl