tom-car24.com.pl

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich

Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
ziemniak - 500 g
mąka pszenna - 100 g
buraki gotowane - 75 g
pieprz czarny - 1 szczypta
orzech włoski - 60 g
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
olej z orzechów włoskich - 50 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
ser gruyere - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI PESTO:
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
3.PRZYGOTOWUJEMY GNOCCHI:
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.GOTUJEMY GNOCCHI:
Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).
Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI PESTO

Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

3

PRZYGOTOWUJEMY GNOCCHI

Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

GOTUJEMY GNOCCHI

Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1919,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

479,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,9 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl