tom-car24.com.pl

Pesto z liści rzodkiewki • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rzodkiewka - 60 g
oliwa z oliwek - 70 ml
orzech nerkowca - 50 g
parmezan - 70 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z cytryny - 10 ml
sól - 0,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA BAZĘ:
Oddziel liście od rzodkiewek i utnij z nich łodygi, a potem wsadź je do sita i starannie umyj. Czyste listki odcedź i osusz. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do moździerza.
2.UCIERAMY CZOSNEK Z NERKOWCAMI:
W moździerzu utrzyj czosnek z orzechami nerkowca. Orzechy możesz poszatkować przed wrzuceniem do moździerza, co nieco przyspieszy proces przygotowywania pesto. Dodaj także liście rzodkiewek i utrzyj na pastę.
3.DODAJEMY TŁUSZCZ:
Do gładkiej masy powoli dodaj oliwę. Po jakimś czasie oliwa powinna stworzyć z resztą składników kremową pastę.
4.DODAJEMY PARMEZAN I SOK Z CYTRYNY:
Do połączonych ze sobą składników zetrzyj parmezan i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie rozetrzyj tłuczkiem.
5.PRZYPRAWIAMY PESTO:
Posmakuj pesto – jeśli jest zbyt mało słone, dodaj do niego soli.
6.PRZEKŁADAMY PESTO:
Przełóż zawartość moździerza do czystego, suchego słoika. Na wierzch wylej ok. 10 ml oliwy z oliwek, a potem zakręć. Tak przygotowane pesto jest gotowe do zjedzenia!
Pesto z liści rzodkiewki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA BAZĘ

Oddziel liście od rzodkiewek i utnij z nich łodygi, a potem wsadź je do sita i starannie umyj. Czyste listki odcedź i osusz. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do moździerza.

2

UCIERAMY CZOSNEK Z NERKOWCAMI

W moździerzu utrzyj czosnek z orzechami nerkowca. Orzechy możesz poszatkować przed wrzuceniem do moździerza, co nieco przyspieszy proces przygotowywania pesto. Dodaj także liście rzodkiewek i utrzyj na pastę.

3

DODAJEMY TŁUSZCZ

Do gładkiej masy powoli dodaj oliwę. Po jakimś czasie oliwa powinna stworzyć z resztą składników kremową pastę.

4

DODAJEMY PARMEZAN I SOK Z CYTRYNY

Do połączonych ze sobą składników zetrzyj parmezan i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie rozetrzyj tłuczkiem.

5

PRZYPRAWIAMY PESTO

Posmakuj pesto – jeśli jest zbyt mało słone, dodaj do niego soli.

6

PRZEKŁADAMY PESTO

Przełóż zawartość moździerza do czystego, suchego słoika. Na wierzch wylej ok. 10 ml oliwy z oliwek, a potem zakręć. Tak przygotowane pesto jest gotowe do zjedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

978,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

5,7 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Pesto z liści rzodkiewki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl