tom-car24.com.pl

Makaron ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron tagliatelle - 250 g
szpinak świeży - 200 g
śmietana 30% - 150 ml
parmezan - 80 g
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 20 g
sól - 3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj al dente (ok. 8-9 minut). W międzyczasie przygotuj sos.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
4.DODAJEMY SZPINAK:
Do zeszklonej cebuli dodaj liście szpinaku i zamieszaj. Podsmażaj je przez chwilę.
5.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymieszaj.
6.DODAJEMY MAKARON:
Do gotującego się sosu dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Makaron przecedź na sitku, a następnie dodaj go do sosu. Gotuj przez 2-3 minuty.
7.TRZEMY SER:
Zetrzyj ser na tarce wprost do miseczki.
8.PODAJEMY MAKARON:
Gotowy makaron ze szpinakiem i sosem przełóż na talerze, a następnie każdą porcję solidnie posyp startym serem. Smacznego!
Makaron ze szpinakiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj al dente (ok. 8-9 minut). W międzyczasie przygotuj sos.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.

4

DODAJEMY SZPINAK

Do zeszklonej cebuli dodaj liście szpinaku i zamieszaj. Podsmażaj je przez chwilę.

5

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymieszaj.

6

DODAJEMY MAKARON

Do gotującego się sosu dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Makaron przecedź na sitku, a następnie dodaj go do sosu. Gotuj przez 2-3 minuty.

7

TRZEMY SER

Zetrzyj ser na tarce wprost do miseczki.

8

PODAJEMY MAKARON

Gotowy makaron ze szpinakiem i sosem przełóż na talerze, a następnie każdą porcję solidnie posyp startym serem. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1838,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

459,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

53,6 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy

Makaron ze szpinakiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl