tom-car24.com.pl

Makaronowa sałatka à la Cezar • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Makaronowa sałatka à la Cezar

Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 300 g
olej - 2 łyżki
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
sok z limonki - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -
makaron orecchiette - 200 g
sałata lodowa - 0,5 szt.
boczek parzony wędzony - 6 plastrów
grana padano - 18 g
przyprawa do kurczaka - 6 łyżeczek
majonez - 3 łyżki
musztarda miodowa - 2 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kurczak będzie złocisty i gotowy.
1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.
2.PIECZEMY BOCZEK:
Plasterki boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut – aż będą chrupiące i złociste. Mniej więcej w połowie czasu można obrócić plastry na drugą stronę.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na dnie miski. Dodajemy makaron, kurczaka oraz upieczony boczek. Polewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.
Makaronowa sałatka à la Cezar

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kurczak będzie złocisty i gotowy.

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.

2

PIECZEMY BOCZEK

Plasterki boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut – aż będą chrupiące i złociste. Mniej więcej w połowie czasu można obrócić plastry na drugą stronę.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na dnie miski. Dodajemy makaron, kurczaka oraz upieczony boczek. Polewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1743,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

871,9 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

65,4 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy