tom-car24.com.pl

Makowiec japoński • przepis • składniki • przygotowanie

Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!

Makowiec japoński

Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 610 ml
mak - 300 g
cukier puder - 210 g
masło - 120 g
jajko - 4 szt.
jabłko - 3 szt.
bakalie - 60 g
skórka z pomarańczy, tarta - 5 g
kasza manna - 35 g
orzech włoski - 35 g
cynamon - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
miód - 1 czubata łyżka
śmietana 30% - 65 ml
czekolada gorzka - 110 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAK:
Wsypujemy mielony mak do garnka, a następnie dolewamy do niego mleko. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając go co kilka minut. Po ugotowaniu odstawiamy go do wystudzenia.
2.UBIJAMY MASŁO:
Do miski dodajemy masło, a następnie wsypujemy do niej cukier puder. Miksujemy wszystko na gładki puch.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Oddzielamy żółtka od białek, a białka wbijamy do kubka. Dodajemy kolejno po jednym żółtku do zmiksowanego masła, cały czas miksując.
4.DODAJEMY KASZĘ MANNĄ:
Do masy dodajemy powoli kaszę manną i dalej miksujemy na niskich obrotach.
5.DODAJEMY MAK:
Dodajemy spęczniały mak do masy i dalej miksujemy.
6.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem ścieramy na tarce do miski z masą.
7.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW.:
Do miski wsypujemy także proszek do pieczenia oraz dodajemy miód. Mieszamy. Bakalie i orzechy siekamy, a potem także dodajemy do masy z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą.
8.UBIJAMY BIAŁKA:
Przelewamy białka do drugiej miski i ubijamy je mikserem na bardzo sztywną pianę.
9.ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ:
Ubite białka delikatnie przekładamy do miski z masą i mieszamy.
10.PIECZEMY CIASTO:
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 55 minut w trybie grzania góra-dół. Gdy ciasto się upiecze, studzimy je, a potem podważamy boki formy i ostrożnie wyciągamy ciasto na deskę bądź blat wyłożony papierem do pieczenia.
11.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W ŚMIETANCE:
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Czekoladę drobno siekamy. Gdy śmietanka będzie gorąca, ściągamy ją z kuchenki i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż wszystko się połączy.
12.POLEWAMY CIASTO POLEWĄ:
Wystudzone ciasto polewamy gotową polewą, a potem ozdabiamy - nakładamy polewę na łyżkę i wąskim strumieniem wlewamy na ciasto, przesuwając łyżkę do przodu i do tyłu. W ten sposób utworzymy na cieście ładny wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aby polewa szybciej stężała.
Makowiec japoński

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAK

Wsypujemy mielony mak do garnka, a następnie dolewamy do niego mleko. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając go co kilka minut. Po ugotowaniu odstawiamy go do wystudzenia.

2

UBIJAMY MASŁO

Do miski dodajemy masło, a następnie wsypujemy do niej cukier puder. Miksujemy wszystko na gładki puch.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Oddzielamy żółtka od białek, a białka wbijamy do kubka. Dodajemy kolejno po jednym żółtku do zmiksowanego masła, cały czas miksując.

4

DODAJEMY KASZĘ MANNĄ

Do masy dodajemy powoli kaszę manną i dalej miksujemy na niskich obrotach.

5

DODAJEMY MAK

Dodajemy spęczniały mak do masy i dalej miksujemy.

6

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem ścieramy na tarce do miski z masą.

7

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW.

Do miski wsypujemy także proszek do pieczenia oraz dodajemy miód. Mieszamy. Bakalie i orzechy siekamy, a potem także dodajemy do masy z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą.

8

UBIJAMY BIAŁKA

Przelewamy białka do drugiej miski i ubijamy je mikserem na bardzo sztywną pianę.

9

ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ

Ubite białka delikatnie przekładamy do miski z masą i mieszamy.

10

PIECZEMY CIASTO

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 55 minut w trybie grzania góra-dół. Gdy ciasto się upiecze, studzimy je, a potem podważamy boki formy i ostrożnie wyciągamy ciasto na deskę bądź blat wyłożony papierem do pieczenia.

11

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W ŚMIETANCE

Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Czekoladę drobno siekamy. Gdy śmietanka będzie gorąca, ściągamy ją z kuchenki i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż wszystko się połączy.

12

POLEWAMY CIASTO POLEWĄ

Wystudzone ciasto polewamy gotową polewą, a potem ozdabiamy - nakładamy polewę na łyżkę i wąskim strumieniem wlewamy na ciasto, przesuwając łyżkę do przodu i do tyłu. W ten sposób utworzymy na cieście ładny wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aby polewa szybciej stężała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5741,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1148,3 kcal

🥑

Tłuszcz

72,8 g

🌾

Węglowodany

100,5 g

🥬

Błonnik

17,7 g

💪

Białko

26,3 g

Podobne przepisy

Makowiec japoński - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl