Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY MARCHEWKĘ
Marchewkę obieramy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie siekamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6i zgarniamy ze ścianek naczynia.
ROZDRABNIAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do marchewki dodajemy bazylię, czosnek, fetę i pieprz. Wszystkie składniki miksujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy składniki na dno.
WYRABIAMY MASĘ NA PULPETY
Do pojemnika miksującego dodajemy mięso i wyrabiamy masę na pulpety, korzystając z programuugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.
PIECZEMY PULPETY
Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety wielkości śliwki i każdy z nich smarujemy oliwą. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
SIEKAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy ją wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Następnie siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6, i zgarniamy na dno naczynia.
PODSMAŻAMY WARZYWA Z KONCENTRATEM
Do czosnku i cebuli dodajemy oliwę i masło. Składniki podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do warzyw dodajemy koncentrat i ponownie smażymy bez miarki, używając programuprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 2 minuty / obroty 1.
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion, dodajemy pomidory, miód, piramidkę smaku do zupy pomidorowej oraz sól i pieprz. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 10 minut / obroty w lewo. Następnie, po wyjęciu z pojemnika miksującego piramidki smaku, zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.
GOTUJEMY MAKARON
Do zupy pomidorowej dodajemy makaron orzo i gotujemy go w zupie, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 8 minut / obroty w lewo.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek i układamy w nich po kilka pulpetów. Następnie każdą miskę zupy dekorujemy odrobiną śmietany i listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,3 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
4 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!