tom-car24.com.pl

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym

Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

brukselka - 600 g
bulion warzywny - 175 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 600 g
masło klarowane - 2 łyżki
pomarańcza - 3 szt.
sól - 1 szczypta
dżem pomarańczowy - 3 łyżeczki
śmietana 30% - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.FILETUJEMY POMARAŃCZE:
Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2.DUSIMY MIĘSO:
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
3.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.
Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETUJEMY POMARAŃCZE

Pomarańcze obieramy dokładnie, razem z białą błoną. Cytrusy filetujemy, zbierając przy tym sok. Resztki miąższu dobrze wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy na pół. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.

2

DUSIMY MIĘSO

Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 5 minut, doprawiając je solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i brukselkę przez 3 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion. Dodajemy marmoladę, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.

3

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodajemy śmietanę i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy filety z pomarańczy i krótko podgrzewamy. Danie podajemy z makaronem tagliatelle lub bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2182,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

24,2 g

🥬

Błonnik

26,4 g

💪

Białko

26,4 g

Podobne przepisy