tom-car24.com.pl

Mazurek miodowo-orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Mazurek miodowo-orzechowy

Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
żółtko jaja kurzego - 2 szt.
proszek do pieczenia - 5 g
sól - 1,5 g
orzech włoski - 220 g
orzech laskowy - 80 g
cytryna - 0,5 szt.
miód - 50 g
cukier - 50 g
mąka pszenna - 15 g
masło - 15 g
suszone owoce - 10 g
kandyzowane owoce - 10 g
migdały - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI:
W dużej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz masło. Całość wymieszaj palcami.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.
4.PODGRZEWAMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozgrzej miód, dodaj do niego cukier i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
5.SIEKAMY ORZECHY:
Orzechy drobno posiekaj, a następnie dodaj je do miodu i cukru.
6.ZETRZYJ SKÓRKĘ Z CYTRYNY:
Zetrzyj skórkę wprost do rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ściągnij rondelek z kuchenki.
7.DZIELIMY CIASTO:
Po schłodzeniu ciasta podziel je na dwie części – jedną większą na spód, drugą mniejszą na paski dekoracyjne.
8.FORMUJEMY SPÓD NA BLASZE:
Spód ciasta rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj go rękami na kształt jajka. Zrób dziurki widelcem.
9.ROZKŁADAMY NADZIENIE:
Na spodzie rozsmaruj równomiernie przygotowany wcześniej miód z orzechami.
10.FORMUJEMY DEKORACYJNY PASEK Z RESZTY CIASTA:
Z pozostałej części ciasta uformuj wałek, który ułożysz wzdłuż krawędzi mazurkowego jajka. Dociśnij go do ciasta pod spodem, lekko go przy tym spłaszczając. Ozdób go według uznania, np. robiąc w nim żłobienia nożem.
11.PIECZEMY MAZUREK:
Wstaw mazurek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.
12.STUDZIMY MAZUREK:
Gdy mazurek się upiecze, wyjmij go z piekarnika i ostudź. Po schłodzeniu możesz podać go rodzinie.
Mazurek miodowo-orzechowy

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SUCHE SKŁADNIKI

W dużej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz masło. Całość wymieszaj palcami.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.

4

PODGRZEWAMY SKŁADNIKI

W rondelku rozgrzej miód, dodaj do niego cukier i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

5

SIEKAMY ORZECHY

Orzechy drobno posiekaj, a następnie dodaj je do miodu i cukru.

6

ZETRZYJ SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Zetrzyj skórkę wprost do rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ściągnij rondelek z kuchenki.

7

DZIELIMY CIASTO

Po schłodzeniu ciasta podziel je na dwie części – jedną większą na spód, drugą mniejszą na paski dekoracyjne.

8

FORMUJEMY SPÓD NA BLASZE

Spód ciasta rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj go rękami na kształt jajka. Zrób dziurki widelcem.

9

ROZKŁADAMY NADZIENIE

Na spodzie rozsmaruj równomiernie przygotowany wcześniej miód z orzechami.

10

FORMUJEMY DEKORACYJNY PASEK Z RESZTY CIASTA

Z pozostałej części ciasta uformuj wałek, który ułożysz wzdłuż krawędzi mazurkowego jajka. Dociśnij go do ciasta pod spodem, lekko go przy tym spłaszczając. Ozdób go według uznania, np. robiąc w nim żłobienia nożem.

11

PIECZEMY MAZUREK

Wstaw mazurek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

12

STUDZIMY MAZUREK

Gdy mazurek się upiecze, wyjmij go z piekarnika i ostudź. Po schłodzeniu możesz podać go rodzinie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6493 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

811,6 kcal

🥑

Tłuszcz

57,9 g

🌾

Węglowodany

60,5 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy

Mazurek miodowo-orzechowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl