tom-car24.com.pl

Wegańskie makiełki • przepis • składniki • przygotowanie

Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Wegańskie makiełki

Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

napój kokosowy - 1000 ml
mak - 500 g
syrop klonowy - 5 łyżek
morele suszone - 100 g
żurawina suszona - 50 g
orzech włoski - 100 g
makaron fusilloni - 500 g
olej kokosowy - 50 g
migdały płatki - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM:
Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.
4.ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM:
Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
5.PODAJEMY MAKIEŁKI:
Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.
Wegańskie makiełki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM

Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.

4

ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM

Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.

5

PODAJEMY MAKIEŁKI

Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6558,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy