Tiramisu brzoskwiniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne tiramisu ukryte pod kołderką orzeźwiającego domowego dżemu brzoskwiniowego to idealny pomysł na deser. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się smakiem lata.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DŻEM BRZOSKWINIOWY
Osiem brzoskwiń obieramy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy je na patelnię lub do garnka i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy brzoskwinie zaczną mięknąć, delikatnie je rozgniatamy, dodajemy cukier żelujący i jeszcze chwilę smażymy. Tak przygotowany dżem odstawiamy do wystudzenia.
PARZYMY JAJKA
Jajka (surowe, w skorupkach) przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je na ok. 15 sekund w gorącej wodzie, wyciągamy z niej i przekładamy do miski z zimną wodą. Żółtka oddzielamy od białek.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy wraz z cukrem pudrem do metalowej lub szklanej miski i przekładamy nad garnek z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Żółtka ubijamy trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy żółtka, ale już za pomocą miksera, dodając mascarpone łyżka po łyżce. Do tak przygotowanego kremu przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
SKŁADAMY TIRAMISU
Biszkopty namaczamy w zimnym espresso i połowę układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy cały krem, który przykrywamy pozostałymi biszkoptami. Drugą warstwę biszkoptów przykrywamy dżemem brzoskwiniowym. Pozostałe dwie brzoskwinie kroimy w cienkie plastry i układamy na dżemie. Tiramisu przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3776,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
944,2 kcal
Tłuszcz
52,6 g
Węglowodany
103,2 g
Błonnik
6,8 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Fit tarta karmelowo-orzechowa
Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!