tom-car24.com.pl

Mus czekoladowy z awokado i bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Mus czekoladowy z awokado i bananami

Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 4 szt.
czekolada gorzka - 120 g
kakao - 40 g
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
miód - 4 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
mleczko kokosowe - 130 ml
banan - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
sok pomarańczowy - 50 ml
wiórki kokosowe - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY:
w kąpieli wodnej.
2.CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO:
kielicha blendera.
3.DODAJEMY OBRANE I:
pozbawione pestek awokado , kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników.
4.DODAJEMY KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ:
i ponownie miksujemy.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY MLECZKO:
kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.
6.MUS NAKŁADAMY DO:
miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).
7.GDY MUS JUŻ:
się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany .
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, wkładamy pokrojone banany i cukier.
9.SMAŻYMY PLASTERKI BANANÓW:
z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
10.WLEWAMY SOK POMARAŃCZOWY:
i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje.
11.GORĄCE BANANY NAKŁADAMY:
na wierzch musu.
12.NA SUCHEJ PATELNI:
prażymy wiórki kokosowe.
13.PODPRAŻONYMI WIÓRKAMI POSYPUJEMY:
wierzch deseru.
Mus czekoladowy z awokado i bananami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY

w kąpieli wodnej.

2

CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO

kielicha blendera.

3

DODAJEMY OBRANE I

pozbawione pestek awokado , kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników.

4

DODAJEMY KAWĘ ROZPUSZCZALNĄ

i ponownie miksujemy.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY MLECZKO

kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.

6

MUS NAKŁADAMY DO

miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).

7

GDY MUS JUŻ

się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany .

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, wkładamy pokrojone banany i cukier.

9

SMAŻYMY PLASTERKI BANANÓW

z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.

10

WLEWAMY SOK POMARAŃCZOWY

i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje.

11

GORĄCE BANANY NAKŁADAMY

na wierzch musu.

12

NA SUCHEJ PATELNI

prażymy wiórki kokosowe.

13

PODPRAŻONYMI WIÓRKAMI POSYPUJEMY

wierzch deseru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3021 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z awokado i bananami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl