tom-car24.com.pl

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu • przepis • składniki • przygotowanie

Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu

Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 500 g
cebula - 0,5 szt.
por - 0,5 szt.
marchew - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
tymianek suszony - 5 g
kumin - 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
kwas chlebowy - 250 ml
woda - 500 ml
masło - 100 g
olej - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 10 g
kolendra świeża - 2 łyżki
ogórek gruntowy - 1 szt.
limonka - 1 szt.
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kapusta biała - 0,3 szt.
gruszka - 1,5 szt.
fińskie pieczywo owsiane - 3 szt.
szczypiorek - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę, por i marchewkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a 2 ząbki czosnku w cienkie plastry. Na dnie żeliwnego naczynia rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wszystkie warzywa, aż cebula się zeszkli.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i kumin i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Całość zalewamy kwasem chlebowym i wodą, a także dodajemy tymianek i masło pocięte na mniejsze kawałki.
3.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
Do sosu przekładamy karkówkę i zagotowujemy go. Następnie przykrywamy naczynie i przekładamy je do rozgrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy przez ok. 3,5-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
4.ŁĄCZYMY KARKÓWKĘ Z DODATKAMI:
Upieczoną karkówkę przekładamy do miski i szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niej ok. 1-2 łyżki sosu (bez warzyw) i dokładnie mieszamy. Papryczkę chili, obrany ze skórki imbir i kolendrę bardzo drobno siekamy. Ogórka przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski z karkówką i skrapiamy sokiem z ¼ limonki, połową łyżki miodu i oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY ŚWIEŻE DODATKI:
Kapustę dość drobno siekamy. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z pozostałej części limonki i połową łyżki miodu i mieszamy.
6.SKŁADAMY MACZANKĘ:
Sosem (bez warzyw) pozostałym po pieczeniu karkówki obficie polewamy każdą połówkę pieczywa. Na każdą połówkę przekładamy karkówkę i świeże dodatki. Każdą kanapkę dekorujemy szczypiorkiem pokrojonym w dość długie kawałki.
Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę, por i marchewkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a 2 ząbki czosnku w cienkie plastry. Na dnie żeliwnego naczynia rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wszystkie warzywa, aż cebula się zeszkli.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i kumin i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Całość zalewamy kwasem chlebowym i wodą, a także dodajemy tymianek i masło pocięte na mniejsze kawałki.

3

PIECZEMY KARKÓWKĘ

Do sosu przekładamy karkówkę i zagotowujemy go. Następnie przykrywamy naczynie i przekładamy je do rozgrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy przez ok. 3,5-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.

4

ŁĄCZYMY KARKÓWKĘ Z DODATKAMI

Upieczoną karkówkę przekładamy do miski i szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niej ok. 1-2 łyżki sosu (bez warzyw) i dokładnie mieszamy. Papryczkę chili, obrany ze skórki imbir i kolendrę bardzo drobno siekamy. Ogórka przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski z karkówką i skrapiamy sokiem z ¼ limonki, połową łyżki miodu i oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY ŚWIEŻE DODATKI

Kapustę dość drobno siekamy. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z pozostałej części limonki i połową łyżki miodu i mieszamy.

6

SKŁADAMY MACZANKĘ

Sosem (bez warzyw) pozostałym po pieczeniu karkówki obficie polewamy każdą połówkę pieczywa. Na każdą połówkę przekładamy karkówkę i świeże dodatki. Każdą kanapkę dekorujemy szczypiorkiem pokrojonym w dość długie kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2816,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

938,8 kcal

🥑

Tłuszcz

62,8 g

🌾

Węglowodany

82,8 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

43,1 g

Podobne przepisy