tom-car24.com.pl

Odwrócone ciasto z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Odwrócone ciasto z truskawkami

Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 50 g
cukier trzcinowy - 100 g
jajko - 3 szt.
mąka ziemniaczana - 40 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 180 g
masło - 15 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK:
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół (jeśli są większe, na kilka części). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną, a sok odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury z dużymi kawałkami truskawek.
2.SCHŁADZAMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK:
Konfiturę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Cząstki owoców odwracamy tak, by były skierowane płaskim bokiem do dna formy.
3.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Miękkie masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym ucieramy w naczyniu robota na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy, aż składniki się połączą.
4.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W małej miseczce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy porcjami do mokrej masy, ucierając ciasto na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
5.SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY:
Gotowe ciasto mieszamy za pomocą szpatułki i przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Ciasto szprycujemy do tortownicy na schłodzoną warstwę truskawek, zaczynając od środka formy.
6.PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ciasto odwracamy do góry dnem od razu po wyjęciu z piekarnika. Delikatnie potrząsamy formą i zdejmujemy ją z ciasta.
Odwrócone ciasto z truskawkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK

Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół (jeśli są większe, na kilka części). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną, a sok odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury z dużymi kawałkami truskawek.

2

SCHŁADZAMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK

Konfiturę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Cząstki owoców odwracamy tak, by były skierowane płaskim bokiem do dna formy.

3

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym ucieramy w naczyniu robota na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy, aż składniki się połączą.

4

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W małej miseczce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy porcjami do mokrej masy, ucierając ciasto na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

5

SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Gotowe ciasto mieszamy za pomocą szpatułki i przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Ciasto szprycujemy do tortownicy na schłodzoną warstwę truskawek, zaczynając od środka formy.

6

PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ciasto odwracamy do góry dnem od razu po wyjęciu z piekarnika. Delikatnie potrząsamy formą i zdejmujemy ją z ciasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4156,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,4 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl