tom-car24.com.pl

Świąteczne śledzie po cygańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Świąteczne śledzie po cygańsku

Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Czas przygotowania
260 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 200 g
cukier - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
śledzie matiasy - 1 kg
ketchup - 6 łyżek
papryka mielona ostra - 1 szczypta
musztarda - 2 łyżki
ogórek konserwowy - 400 g
olej rzepakowy - 6 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE MOCZYMY:
w wodzie z octem od 3 do 4 godzin.
2.NASTĘPNIE DOBRZE JE:
płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.
3.OGÓRKI KONSERWOWE I:
cebulę kroimy w dużą kostkę.
4.POR KROIMY W:
plasterki, a następnie w połówki.
5.CZOSNEK OBIERAMY I:
miażdżymy.
6.MIESZAMY DELIKATNIE CUKIER:
ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu.
7.STOPNIOWO DODAJEMY NA:
zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.
8.JAK PODAWAĆ PRZEKŁADAMY:
śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek.
9.DODAJEMY PRZYGOTOWANY WCZEŚNIEJ:
sos i całość dokładnie mieszamy.
10.GOTOWE DANIE PODAJEMY:
schłodzone.
11.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Świąteczne śledzie po cygańsku

Czas przygotowania

260 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE MOCZYMY

w wodzie z octem od 3 do 4 godzin.

2

NASTĘPNIE DOBRZE JE

płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.

3

OGÓRKI KONSERWOWE I

cebulę kroimy w dużą kostkę.

4

POR KROIMY W

plasterki, a następnie w połówki.

5

CZOSNEK OBIERAMY I

miażdżymy.

6

MIESZAMY DELIKATNIE CUKIER

ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu.

7

STOPNIOWO DODAJEMY NA

zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.

8

JAK PODAWAĆ PRZEKŁADAMY

śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek.

9

DODAJEMY PRZYGOTOWANY WCZEŚNIEJ

sos i całość dokładnie mieszamy.

10

GOTOWE DANIE PODAJEMY

schłodzone.

11

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1076,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

35 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

2,2 g

Podobne przepisy