tom-car24.com.pl

Kurczak po marokańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Kurczak po marokańsku

Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurkuma mielona - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
cebula - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
olej rzepakowy - 10 ml
curry - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
bakłażan - 2 szt.
pomidor czerwony - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir mielony - 2 szczypty
kminek cały - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oliwki zielone - 60 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
Blachę do pieczenia Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (góra-dół).
3.KURCZAK KURCZAKA MYJEMY:
i osuszamy.
4.ODCINAMY SKRZYDŁA KURCZAKA:
od torebek stawowych.
5.TRYBUJEMY KURCZAKA, ODCINAMY:
uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami.
6.SKRZYDŁA KURCZAKA ODCINAMY:
od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.
7.Z PIERSI KURCZAKA:
ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski.
8.Z UD KURCZAKA:
ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.
9.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.
10.MIĘSO MIESZAMY Z:
przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
11.Z KURCZAKA ZDEJMUJEMY:
nadmiar cebuli z marynaty.
12.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor.
13.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. MIESZAMY.
14.KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
15.KAWIOR Z BAKŁAŻANÓW:
Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy.
16.WKŁADAMY NA DOLNĄ:
kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
17.3 OBRANE POMIDORY:
(zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę.
18.POMIDORY WRZUCAMY DO:
garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
19.SOS DELIKATNIE PODGRZEWAMY,:
mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień.
20.GDY CAŁY PŁYN:
odparuje, wyłączamy ogień.
21.SOS MUSI WYJŚĆ:
bardzo gęsty.
22.BAKŁAŻANY WYJMUJEMY Z:
piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów.
23.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem i szczyptą mielonego imbiru.
24.DODAJEMY DRUGĄ CZĘŚĆ:
posiekanej pietruszki. MIESZAMY.
25.KAWIOR Z BAKŁAŻANA:
można schłodzić w lodówce.
26.JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO:
kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin.
27.SOS, KTÓRY ZOSTAŁ:
po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami pokrojonymi w talarki, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. MIESZAMY.
28.SOS WYLEWAMY NA:
kurczaka w naczyniu.
29.PODAJEMY Z KAWIOREM:
z bakłażanów.
30.KURCZAKA MOŻEMY DOPRAWIĆ:
kolendrą lub miętą.
Kurczak po marokańsku

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

Blachę do pieczenia Moździerz i naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką do użycia w piekarniku.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (góra-dół).

3

KURCZAK KURCZAKA MYJEMY

i osuszamy.

4

ODCINAMY SKRZYDŁA KURCZAKA

od torebek stawowych.

5

TRYBUJEMY KURCZAKA, ODCINAMY

uda od torebek stawowych, wycinamy piersi razem ze skrzydełkami.

6

SKRZYDŁA KURCZAKA ODCINAMY

od piersi, kroimy na pół przy torebce stawowej i wkładamy do miski.

7

Z PIERSI KURCZAKA

ściągamy skórę i kroimy każdą pierś na pół, następnie przekładamy do miski.

8

Z UD KURCZAKA

ściągamy skórę i kroimy wzdłuż torebki stawowej na pół.

9

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

miski, dodajemy 1 cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, zest z 1 cytryny pokrojony na małe paseczki, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru, szczyptę kurkumy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1 cytryny.

10

MIĘSO MIESZAMY Z

przyprawami, zakrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).

11

Z KURCZAKA ZDEJMUJEMY

nadmiar cebuli z marynaty.

12

W GARNKU ROZGRZEWAMY

olej rzepakowy, na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor.

13

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. MIESZAMY.

14

KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego możemy używać w piekarniku, i pieczemy pod przykrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

15

KAWIOR Z BAKŁAŻANÓW

Bakłażany kroimy na pół, nacinamy miąższ w poprzek w obie strony, polewamy oliwą z oliwek, rozprowadzamy oliwę po miąższu, bakłażany solimy i pieprzymy.

16

WKŁADAMY NA DOLNĄ

kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.

17

3 OBRANE POMIDORY

(zahartowane i pozbawione skórek) kroimy na pół, następnie w nieregularną kostkę.

18

POMIDORY WRZUCAMY DO

garnka, dodajemy kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.

19

SOS DELIKATNIE PODGRZEWAMY,

mieszamy całość, dość długo gotujemy, bardzo często mieszając, następnie zmniejszamy ogień.

20

GDY CAŁY PŁYN

odparuje, wyłączamy ogień.

21

SOS MUSI WYJŚĆ

bardzo gęsty.

22

BAKŁAŻANY WYJMUJEMY Z

piekarnika, za pomocą łyżki wyciągamy upieczony miąższ, który następnie siekamy i przekładamy do miski razem z gęstym sosem z pomidorów.

23

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem i szczyptą mielonego imbiru.

24

DODAJEMY DRUGĄ CZĘŚĆ

posiekanej pietruszki. MIESZAMY.

25

KAWIOR Z BAKŁAŻANA

można schłodzić w lodówce.

26

JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO

kurczaka kładziemy na talerz lub dno naczynia tadżin.

27

SOS, KTÓRY ZOSTAŁ

po kurczaku w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy oliwkami pokrojonymi w talarki, mieszamy, dodajemy świeżo mieloną sól i świeżo mielony pieprz. MIESZAMY.

28

SOS WYLEWAMY NA

kurczaka w naczyniu.

29

PODAJEMY Z KAWIOREM

z bakłażanów.

30

KURCZAKA MOŻEMY DOPRAWIĆ

kolendrą lub miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4388,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1097,0 kcal

🥑

Tłuszcz

81,0 g

🌾

Węglowodany

26,1 g

🥬

Błonnik

67,2 g

💪

Białko

67,2 g

Podobne przepisy

Kurczak po marokańsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl