tom-car24.com.pl

Omlet z cukinią i bobem • przepis • składniki • przygotowanie

Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Omlet z cukinią i bobem

Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 160 g
cukinia - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
twaróg wędzony - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY CUKINIĘ I BÓB:
Cukinię pozbawiamy końcówek i obieramy do gniazd nasiennych za pomocą obieraczki do warzyw lub nożyka do julienne, by uzyskać cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie razem z podgotowanym bobem ok. 2-3 minut, by zachować chrupkość i kolor warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka dokładnie rozbełtujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY OMLET:
Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Masę jajeczną przelewamy na patelnię, rozprowadzając ją po całej powierzchni.
4.NAKŁADAMY DODATKI I PODAJEMY OMLET:
Na wierzchu omleta układamy podsmażoną cukinię z bobem, pokruszony twaróg i porwany w dłoniach koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz.
Omlet z cukinią i bobem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY CUKINIĘ I BÓB

Cukinię pozbawiamy końcówek i obieramy do gniazd nasiennych za pomocą obieraczki do warzyw lub nożyka do julienne, by uzyskać cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie razem z podgotowanym bobem ok. 2-3 minut, by zachować chrupkość i kolor warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka dokładnie rozbełtujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY OMLET

Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Masę jajeczną przelewamy na patelnię, rozprowadzając ją po całej powierzchni.

4

NAKŁADAMY DODATKI I PODAJEMY OMLET

Na wierzchu omleta układamy podsmażoną cukinię z bobem, pokruszony twaróg i porwany w dłoniach koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1037,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

21 g

💪

Białko

34 g

Podobne przepisy