tom-car24.com.pl

Orientalna sałatka z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Orientalna sałatka z bakłażana

Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
chlebek naan - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 12 szt.
przyprawa ras el hanout - 2 szczypty
ser feta - 60 g
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Z bakłażana odkrawamy końce, a następnie kroimy go wzdłuż na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obficie skrapiamy oliwą, którą wsmarowujemy w każdy plaster.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekana papryczkę chili łączymy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.
3.DOPRAWIAMY I KROIMY BAKŁAŻAN:
Gdy bakłażan mocno się przypiecze, doprawiamy go z obu stron przyprawą ras el hanout i chwilę grillujemy.
4.ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
Paski bakłażana dodajemy do miseczki. Na wierzch kruszymy ser, a całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Orientalna sałatka z bakłażana

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Z bakłażana odkrawamy końce, a następnie kroimy go wzdłuż na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obficie skrapiamy oliwą, którą wsmarowujemy w każdy plaster.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w grubą kostkę i drobno posiekana papryczkę chili łączymy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.

3

DOPRAWIAMY I KROIMY BAKŁAŻAN

Gdy bakłażan mocno się przypiecze, doprawiamy go z obu stron przyprawą ras el hanout i chwilę grillujemy.

4

ŁĄCZYMY BAKŁAŻAN Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW

Paski bakłażana dodajemy do miseczki. Na wierzch kruszymy ser, a całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

956,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy