tom-car24.com.pl

Jabłkowy chutney z cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Jabłkowy chutney z cynamonem

Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 200 ml
cebula - 1 szt.
cukier - 200 g
goździki - 1 szczypta
jabłko czerwone - 2 szt.
imbir świeży - 1 szt.
cynamon, laska - 3 g
curry - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
słoiczek
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
3.GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,:
aż płyn zrobi się gęstszy.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY LASKI:
cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry.
5.PO KILKU MINUTACH:
dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę.
6.GOTUJEMY KOLEJNE 5-8:
minut.
7.GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY:
do słoiczka.
Jabłkowy chutney z cynamonem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

słoiczek

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnku zagotowujemy cukier z octem.

3

GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,

aż płyn zrobi się gęstszy.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY LASKI

cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry.

5

PO KILKU MINUTACH

dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę.

6

GOTUJEMY KOLEJNE 5-8

minut.

7

GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY

do słoiczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1099,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1099,2 kcal

🥑

Tłuszcz

1,1 g

🌾

Węglowodany

273,3 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy